Продавање на eBay: студија на случај

Можете да ја користите eBay за да ги продадете несаканите предмети, и истовремено, да заработите пари. Ајде да го следиме Антонио за да видиме како го прави тоа.

Како да ја користиме eBay за да продадеме несакани предмети

Антонио се преселува во помал дом и сака да „се реши“ од некои предмети што повеќе не му требаат. Како треба да го стори тоа?

 • Тој смета дека предметите имаат вредност и не му се допаѓа отпадот, па затоа не сака да ги фрли.
 • Антонио би можел да повика препродавач на употребени предмети да ги купи сите негови предмети, но се сомнева дека ќе добие добра цена за нив.
 • Антонио има компјутер, камера на неговиот мобилен телефон и интернет-врска, што всушност е сè што му треба за да ги продаде неговите предмети електронски. Тој одлучува дека eBay ќе биде најдобриот начин да се ослободи од несаканите предмети.
Продавање на eBay

Продавање предмети за домот на eBay

eBay ви олеснува да продавате предмети:

 1. Антонио ја посетува ebay.com.au и се најавува со корисничкото име и лозинката.
 2. Го избира предметот што сака да го продаде и го користи телефонот за да го слика внимателно од сите агли, вклучувајќи ги и оштетените точки. Ги праќа по е-пошта фотографиите на неговиот компјутер за да може да ги преземе и да ги додаде во неговиот оглас на eBay.
 3. Антонио пребарува на eBay предмети слични на оние што сака да ги продаде. Ги проверува нивните цени за да му помогнат да реши колку да побара за неговите предмети.
 4. Кликнува на Продај (Sell) во близина на горниот дел на почетната страница на eBay и ги следи упатствата за огласување на предметот за продажба.
 5. Решава да го продаде неговиот предмет на аукција, наместо да ја употреби опцијата Купи сега (Buy It Now). Внимателно ги разгледува сите избори што ги има пред да донесе одлука.
 6. Ја одредува висината на Почетната понуда (Starting bid) за аукцијата што е реална, но и што би бил подготвен да ја прифати.
 7. На страницата на огласот, користи алатка што му помага да ги пресмета трошоците за поштарина, за да можат купувачите да видат колку ќе се зголеми крајната цена на предметот што сакаат да го купат.
 8. Антонио ја постави дебитната картичка на неговата банка како претпочитан метод за плаќање кога ја создаде неговата сметка на eBay и го остави ова како што е. Тоа значи дека eBay ќе ги уплати средствата од продажбата на неговата сметка во банката.
 9. Кога ќе биде задоволен со сè, Антонио кликнува на копчето Огласи (List it) за да го објави предметот што го продава на eBay.

Што ќе се случи кога огласот ќе истече?

Ако предметот на Антонио не се продал на крајот на времетраењето на аукцијата, тој може да го објави повторно за продажба. Ако избере помала Почетна понуда (Starting bid), неговиот предмет може да привлече поголемо внимание отколку првиот пат и да има поголеми шанси да се продаде.

Ако предметот на Антонио се продаде, тој треба да го подготви за испорака кај купувачот:

 1. Ако го продаде, Антонио ќе добие е-пошта од eBay што го информира дека предметот се продаде и дека треба да го подготви за испорака. Во е-поштата се вклучени деталите за контакт на купувачот и адресата за испорака заведена на неговата сметка на eBay. Тој нема да го прати предметот сè додека не го добие плаќањето. Купувачот има четири дена да го изврши плаќањето.
 2. eBay ќе му прати на Антонио уште една е-пошта кога ќе се изврши плаќањето.
 3. Антонио ја проверува неговата сметка во банката за да потврди дека ги примил парите. Тој забележува дека износот што го примил е малку помал од оној што треба да биде, бидејќи eBay и eBay ја задржа нејзината провизија.
 4. Потоа, Антонио внимателно го пакува предметот. Тој може да отпечати поштенска етикета од eBay и ќе ја задолжи неговата банкарска сметка во рок од еден месец за поштарината.
 5. Ја става етикетата на поштенската пратка, ја поднесува во поштата и не заборава да побара сметкопотврда.
 6. Антонио не заборава да внесе позитивни повратни информации за купувачот бидејќи тој плати веднаш.